گنبد یادمان شهدای طالقان

گنبد یادمان شهدای طالقان

گنبد یادمان شهدای طالقان

گنبد یادمان شهدای طالقان توسط گنبد و گلدسته سازی لطیفی ساخته شده است. کارفرمای ساخت این گنبد مهندس حسابی بوده است. این گنبد فلزی و از جنس آلومینیوم طلایی بوده است. و درباره ابعاد این گنبد باید گفت که قطر آن 3 متر و مجموع طول قوس و ساق نیز 4 متر و 20 سانت می باشد..

گنبد یادمان شهدای طالقان
گنبد یادمان شهدای طالقان

گفته شده، منطقه طالقان در حدود 620 شهید والامقام دارد که اغلب، در مناسبت های فصل تابستان، مراسم سالانه بزرگداشت آنها، برگزار میشود. لکن، اطلاعات کامل ایشان، در صفحات اینترنتی، قرار داده نشده است. این گنبد یادمان شهدا در طالقان و در استان البرز نصب و احداث شده است.

ساخت یادمان برای شهدا و علما از جمله اقدامات مهمی است که در کشورمان انجام می گیرد. با توجه به اهمیت مزار شهدای گمنام که امروزه تبدیل به سنگرهای مهم فرهنگی در مبارزه با جنگ نرم دشمنان انقلاب و اسلام شده اند و نقش بارزی در زنده نگاه داشتن فرهنگ شهید و شهادت در نزد اذهان عموم افراد جامعه و بویژه نسل جوان کشور دارند ،که خود نشان از پویائی و زنده بودن راه و سیره و رسالت این مردان بی ادعا و گمنام دارد و همچنین جبران حداقلی زحمات جبران نشدنی شهیدان و با توجه به صحبت های رهبر معظم انقلاب در رابطه با اهمیت ساخت یادمان شهدا در کلیه دانشگاه ها و مراکز فرهنگی ، گنبد سازی لطیفی تصمیم به ساخت مزار های شهدا در نقاط مختلف کشور گرفت.

ساخت گنبد یادمان شهدای طالقانی
ساخت گنبد یادمان شهدای طالقانی

ساخت گنبد در طالقان

اینکه در انتهای حدیث «ویحاً للطالقان» از امام علی(ع) سؤال می‌شود: «این الطّالقان؛ طالقان کجاست؟» حضرت فرمود: «نحو الدیلم»؛ یعنی طالقانی که نزدیک دیلم و یا دیلمان است و حال اینکه نزدیک طالقان افغانستان منطقة دیلم وجود ندارد و فقط در ایران کنار طالقان ایران منطقه‌ای به نام دیلم موجود است و…. . وقتی صحبت از ظهور حضرت می‌شود فقط از جنبه‌ها و ویژگی‌های جغرافیایی نیست بلکه مهم خصوصیات یاران آن حضرت از نظر دینی و اخلاقی است و جنبه‌های جغرافیایی ثانی می‌ باشد.
بقاع متبرکه زیادی در یک دره کوچک جمع شده است. طالقان در زمان‌ های قدیم گسترده‌تر از حال بوده است تا آنجا که طالقان تا ری و قم هم ادامه داشته و بر بخش وسیعی از ایران اطلاق می‌شده است. شاید به همین دلیل باشد که گروهی معتقدند منظور از اهل بیت(ع) از طالقان، در آن روزگار، سرزمین ایران بوده است. البته باید دلایل این قول به نحو دقیق‌تری بررسی شود. وجود امام‌زادگان بسیار در منطقه طالقان دلیل علوی بودن این منطقه است و حتّی روستایی در منتهی الیه طالقان است. به نام یَرَکْ وجود دارد. دراین روستای دور افتاده 73 تن یا بیشتر امامزاده وجود دارد به طوری که در هر کوچه‌ای قدم می‌گذارید چند بقعه امام زاده می‌بینید که اینان از کشته شدگان و سادات و علویان در جنگ با کفّار بوده‌اند. اوّلین حکومت شیعی ایران که آل بویه و دیلمان است، در نزدیکی طالقان تأسیس شد و اوّلین وزیر آنها صاحب بن عبّاد، طالقانی می‌باشد و مقرّ حکومتی آنها در اصفهان بوده است. ناگفته نماند، بنابر نقل کتاب «وفیات الاعیان» از ابن خلّکان اوّلین کسی که اصفهان را متشیّع کرد، صاحب بن عباد طالقانی بوده است.

ورود حسن صباح به منطقة طالقان و مستقر شدن در قلاعی که از پیش و در زمان‌های باستان در طالقان وجود داشته، مثل قعلة الموت ـ که نام اصلی آن آموخت یا تعلیم است، این در حالی است که اصلاً این منطقه به نام طالقان معروف بوده است چون از قرن‌ها قبل از امامان(ع) چنین نقل شده و اصل برای ما روایت است ـ کلمة الموت حروف ابجد است که از جمع آن حروف که هر حرف آن مبیّن یک عدد و مجموع آن، اعداد مبیّن تاریخ شب ورود حسن صباح به قلعه بوده است.

حضور امام زادگان در طالقان

سادات طالقان، از جمله خانواده های مورد احترام در طالقان می باشند که در روستاهای متعدد، پراکنده هستند. از جمله ایشان، سادات روستای گلیرد، یعنی آباء و اجداد مرحوم آیت الله طالقانی، سادات روستای سوهان مشهور به سادات کیایی، سادات روستای اورازان، سادات روستای ورکش مشهور به سادات رسول، سادات باریکانی در روستای باریکان و مناطقی که تمام یا اکثریت سکنه آن از سادات هستند، در روستاهای مختلف طالقان، پراکنده هستند.

به طور کلی، گفته میشود که اجداد سادات طالقان، از طریق مهاجرت سادات منطقه ری، در این منطقه ساکن شده اند. درباره انساب سادات گیلیرد طالقان، دو نظريه وجود دارد.

بنابر قولی اولين شخصيت از سادات كه در طالقان مقيم شد، سيد علاءالدين مرتضي (متوفي 470 هجری قمری) فرزند فخرالدين حسن الاكبر است. سيد علاءالدين مرتضي از سادات حسيني و از نوادگان حسين اصغر فرزند گرامي امام علي سجاد (ع) ميباشد. به تصريح منابع انساب سادات، اجداد سيد علاءالدين مرتضي تا چند نسل، همگي از ملوك ري بودند و سيد علي كياكي جد اعلايش كه در ورامين بود نيز از ملوك ري شناخته مي شد. سلسله نسب سيد علاءالدين مرتضي با 17 واسطه به امام زين العابدين (ع) مي رسد. بنابر قول دیگری، سادات حسيني طالقان از نسل احمد بن علي بن محمد باقر(ع) مدفون در محله حسن آباد شهر اصفهان محسوب مي شود. امامزاده سيد ناصرالدين (نصيرالدين) مدفون در خيابان خيام، شهر تهران از نوادگان اوست. امامزاده قاسم مدفون در شميران تهران نيز از نوادگان سيد ناصرالدين است و سيد شرف الدين محمد (زنده در نيمه قرن 9 هجري قمري) مدفون در اورازان طالقان نيز از نسل سيد ناصر الدين تهران شمرده مي شود که مرحوم جلال آل احمد، در نوشته اورازان، نسب سادات منطقه را به همین صورت، بیان کرده است. نظریه اول مستند بر منابع انساب سادات و بعضی وقایع تاریخی است، ولی نظریه دوم بر شهرت و گواهی علمای اعلام متکی می باشد. ظاهراً نظریه اول از قوت بیشتری برخوردار بوده و این احتمال است که با ادامه دادن سلسله نسب نوادگان سید علاءالدین مرتضی به نسب صحیح این خاندان بزرگ رسید. شجره نامه آیت الله سید محمود علایی طالقانی (1289- 1358ش) که بر طبق نظریه دوم است: سید محمود بن سید ابوالحسن(1278 – 1350ق) بن سید محمود (سید آقا) (متوفی 1310ق) بن سید معصوم (نقیب السادات) بن سید قاضی سلیم بن سید محمد جعفر بن سید قاضی نجم الدین محمود (مدفون در یرک الموت) بن سید علاءالدین بن سید جلال الدین (متوفی 978ق و جد مشترک سادات طالقانی) بن سید معزالدین (عزالدین) بن سید شرف الدین محمد بن سید علاءالدین بن سید علی بن سید محمد تقی (تقی الدین) بن سید نظام الدین (کمال الدین) بن سید حسین بن سید علی بن سید محمد(محمد باقر) بن سید احمد (جمال الدین) بن سید جعفر (محمد جعفر) بن سید فضل الحق(سید فاضل) بن سید علاءالدین مرتضی بن سید زین الدین بن سید بهاءالدین بن سید شمس الدین بن سید حسین بن سید قاسم (مدفون در شمیران) بن سید یوسف بن سید عزالدین بن سید ناصرالدین (نصیرالدین، مدفون در شهر تهران) بن عبدالشاعر بن محمد الفقیه بن احمد (مدفون در محله حسن آباد اصفهان) بن علی بن امام محمد باقر(ع)رسول سعیدی زاده – «تحقیقی در باره طالقان و اجداد آیت الله سید محمود طالقانی»، تاریخ معاصر ایران، س14، ش55، پاییز 1389، ص38-40

شجره نامه و سلسله امام زاده سید ناصرالدین (ع) شهر تهران، به نقل از مرحوم حضرت آیت الله مرعشی نجفی (ره) که صاحب علم انساب بوده است این گونه ذکر شده: سید ناصرالدین بن سید احمد بن سلطانعلی بن محمد بن علی امام باقر (ع) است. سیدسلطانعلی همان امام زاده مدفون در اردهال است که فرزند بلافصل امام پنجم(ع) بوده است. مدفن سید احمد پدر بزرگوار سید ناصرالدین نیز در اصفهان قرار دارد.

مرقد امام زاده ناصر الدین، تهران ضلع غربی خیابان خیام بین گلوبندک و میدان محمدیه
مرقد امام زاده ناصر الدین، تهران ضلع غربی خیابان خیام بین گلوبندک و میدان محمدیه

کلمات کلیدی:

ساخت گنبد یادمان شهدای طالقان

گنبد و گلدسته سازی در البرز

ساخت گنبد در طالقان

ساخت گنبد یادواره شهدا

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس فوری